Ordu Haber – Ordu Ana haber

Başkan Akarsu’dan Bakan’a Fındık raporu

Başkan Akarsu’dan Bakan’a Fındık raporu
  • GENEL
  • 01 Mart 2017
  • Başkan Akarsu’dan Bakan’a Fındık raporu için yorumlar kapalı
  • 666 KEZ OKUNDU

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Selami Akarsu, Ordu’ya gelen Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Prof. Dr. Numan Kurtulmuş ile görüşerek, Fındıkta Lisanslı Depoculuk çalışmasının hızlandırılması Fındıkta çözüm odaklı bir çalışmanın yapılması, Fındıkta taban fiyat uygulaması, müdahale alımı ve tekelleşmenin önüne geçilmesi konulu dosyayı kendisine takdim etti.

Fındık’ta 2009 yılından itibaren uygulanmaya başlayan Serbest Piyasa koşulları 2015 yılı Aralık ayından itibaren işlevini yitirmeye başladığını ve ciddi bir tekelleşmeye doğru gidildiğini söyleyen Başkan Selami Akarsu; “Fındıkta tekelleşmeye gidiliyor, fiyatlar hergün dibe vuruyor, acil önlem alınmalı” dedi.

Fındıkta meydana gelen tekelleşmenin ve stok sorununu ortadan kaldırılması için Devlet destekli bir kurumun piyasada olması gerektiğini belirten Başkan Selami Akarsu, Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’a verdiği rapor ile ilgili bir açıklama yaparak şunları söyledi;

DEVLETTEN BİR MÜDAHALE BEKLİYORUZ

“Fiskobirlik, Tarım Kredi Kooperatifleri ve TMO gibi kurumlar devreye sokularak, müdahale alımları yapılarak, tekelleşmenin önüne geçilebilir.

Tekelleşmeye gittiğini söylediğimiz, firmanın yaklaşık bir hafta kadar önce 2015 yılı fındığını almıyoruz açıklamasında bulunması fındık fiyatlarında ciddi bir düşüşe neden olmuştur. Firmanın bu açıklaması tekelleşmeye gidildiğinin açık göstergesidir. Firma ben fındık almıyorum dediği anda bir anda piyasa tepe taklak olmaktadır. Sadece üretici değil, diğer bazı ihracat yapan firmalarda bu durumdan rahatsızdır. Çünkü fındığın büyük bir bölümünü bu firma ihraç etmektedir. Şu anda tahminlerimize göre üreticinin ve manavın elinde ciddi miktarda fındık bulunmaktadır. 2015 yılı mahsulü fındık ürünü vardır. Bir firmanın ben bunu almıyorum diye açıklamalarda bulunması fiyatları dibe vurdurmuştur. 11 lira olan fiyat bir anda 9 liraya kadar gerilemiştir. Buda üreticiyi son derece üzmektedir.”

İNİŞ ÇIKIŞLAR ÜRETİCİNİN PSİKOLOJİSİNİ BOZUYOR

“Yine bizim tespitlerimize göre 16 Nisan’da yapılacak olan bir referandum öncesi yabancı bir firmanın tekelinde olan fındığın fiyatının aşağı doğru düşmesi manidardır. Burada siyasi bir oyun olduğunu da düşünmekteyiz. Bizim istediğimiz bir an önce bu duruma müdahale edilmesi ve hükümetimizin gerekli adımları atmasıdır.Fındıkta Devletin varlığı ile bir taban fiyatın oluşması gerekmektedir. Taban fiyat olduğu taktirde üretici de en azından fındığını en asgari kaç paraya satacağını önceden bilir. Fiyatlardaki iniş çıkışlar üreticinin psikolojisini bozmakta. Üretici iniş çıkışlar yüzünden bahçesine küsmekte” dedi.

LİSANSIL DEPO YENİ SEZONA YETİŞECEK

Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’a çok detaylı bir rapor verdiğini söyleyen Başkan Akarsu; “Sayın Bakanımıza çok detaylı şekilde bir rapor sunduk. Bunun sonuç vereceğini umut ediyoruz. Sayın Bakanımız daha önce de iki kez bahsettiği ve açıkladığı Lisanslı Depoculuk ile ilgili olarak da bize, yeni sezona bunun hazırlanmaya çalışıldığının müjdesini verdi. İnşallah iyi şeyler olacak ve biz yetkililerle görüşmelerimizi iyi bir sonuç alana kadar devam ettireceğiz” dedi.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ