Ordu Haber – Ordu Ana haber

Fatsa’da Fındıkta Külleme Hastalığı Anlatıldı

Fatsa’da Fındıkta Külleme Hastalığı Anlatıldı
  • GENEL
  • 24 Şubat 2017
  • Fatsa’da Fındıkta Külleme Hastalığı Anlatıldı için yorumlar kapalı
  • 555 KEZ OKUNDU

​İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Ordu Üniversitesi işbirliğinde fındıkta verim ve kaliteyi artırmak amacıyla düzenlenen “Fındıkta Külleme Hastalığı ile Mücadele ve Bitki Besleme” konulu panellerin ilk ayağı Fatsa İlçemizde gerçekleştirilmiştir. Fatsa Kültür Merkezinde düzenlenen panele Fatsa Kaymakamı Mehmet YAPICI, Ordu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şevket Metin KARA, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal YILMAZ, panelistler Prof. Dr. Kürşat KORKMAZ, Ziraat Yüksek Mühendisi Ümit ESER, Sivil Toplum Kuruluş temsilcileri, teknik personeller ve çok sayıda üreticimiz katılmıştır.

Panelin açılış konuşmasını yapan İl Müdürü Kemal YILMAZ; Ülkemiz dünya fındık üretiminin yaklaşık %75’ini tek başına üreten lider Ülke konumundadır. Üretiminde lider konumda olduğumuz fındıkta maalesef birim alana verim konusunda lider bir ülkeye yakışmayacak konumdayız. Fındık üreten gelişmiş ülkelerde dekara verim 300-400 kg seviyelerinde iken Ülkemizde bu rakam100 kg civarındadır.

Yıllara göre değişmekle beraber Ülkemize 2,5-3 milyar dolar döviz getirisi olan bir ürünün en çok yetiştirildiği il olmamız bu konuda bizleri hem gururlandırmakta, hem de bu üründe verim ve kalitenin arttırılması dolayısıyla Ülkemize daha fazla döviz kazandırılması noktasında bizlere ayrı bir sorumluluk yüklemektedir. Tarım teşkilatı olarak bizler de bu sorumluluğun farkında olarak birçok projeye imza atıyoruz. Gerek Üniversitemiz, gerekse diğer kurum ve kuruluşlarla birlikte çalışmalarımızı yürütüyoruz. Fındıkta verim ve kaliteyi artırmaya yönelik uzun vadeli çözümlerin yanı sıra, özellikle budama ve gübreleme, hastalıklarla etkin mücadele gibi konularda yapılacak çalışmalarla kısa vadede de önemli sonuçlar alınacağının bilincindeyiz. Dekara 10 kg bir artış dahi sağlasak bunun ilimiz ekonomisine katkısı yıllık yaklaşık 200 milyon TL olacaktır. Bu gün de burada son yıllarda fındıkta önemli verim ve kalite kaybına yol açan Külleme Hastalığı İle Mücadele ve Bitki Besleme konularında üreticilerimizi bilinçlendirmek amacıyla bir panel düzenledik. Panellerimiz 24 Şubat’ta Altınordu ve 1 Mart’ta ise Ünye İlçelerimizde devam edecektir.

İl ve Ülke tarımında oldukça önemli bir ürün olan fındığa Bakanlığımız da ayrı bir önem vermiş, sadece Ordu’muza alan bazlı fındık desteklemeleri kapsamında 7 yılda yaklaşık 1,8 milyar TL destekleme ödemesi yapılmıştır. Buradan insan sağlığı açısından da son derece önemli olan iyi tarım uygulamalarının fındıkta yaygınlaştırılması amacıyla üreticilerimizin dikkatini çekmek isterim. İyi tarım uygulamaları ile bir yandan insan sağlığına olumlu katkı sunarken, bir yandan da dekara 50 TL destek alarak kazancımızı artırabiliriz diyen İl Müdürümüz tarım sigortaları konusuna da değinerek, üreticilerimizi doğal afetlerin getirdiği riskleri azaltmak adına sigortanın gerekliliği konusunda uyarmak istiyorum. Unutulmamalıdır ki olası bir doğal afette üreticilerimizin kayıplarını telafi etmesi ancak tarım sigortası ile mümkündür. Bu nedenle fındık üreticilerimizin 5 Mart tarihine kadar tarım sigortalarını yaptırmalarını tekrar hatırlatırım.

Panelimizin üreticilerimiz ve tarım camiası adına hayırlı olmasını temenni ederken başta Üniversitemiz olmak üzere katkı sunan herkese teşekkür ediyorum. Diyerek sözlerine son vermiştir.

İl Müdürü konuşmasının ardından söz alan Ordu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şevket Metin KARA; fındığın İlimiz ve Ülkemiz tarımı için öneminin farkındayız. Bizler de Ordu Üniversitesi olarak fındıkta verim ve kaliteyi artırmaya yönelik her türlü organizasyonun içinde yer almaya hazırız ve bundan da onur duyuyoruz. Diyerek panelin hayırlı olması temennisinde bulunmuştur.

Konuşmaların bitimine müteakip Prof. Dr. Kürşat KORKMAZ Bitki Besleme konulu sunumunu, Ziraat Yüksek Mühendisi Ümit ESER de Fındıkta Külleme Hastalığı ile Mücadele konulu sunumunu aktarmıştır. Program üreticilerimizin sorularının cevaplanmasının ardından son bulmuştur.​

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ