Ordu Haber – Ordu Ana haber

Güldal, Sağlıkta ek Ödeme Yönetmeliğine Dava Açtık

Güldal, Sağlıkta ek Ödeme Yönetmeliğine Dava Açtık
  • GENEL / SAGLIK
  • 07 Ocak 2018
  • Güldal, Sağlıkta ek Ödeme Yönetmeliğine Dava Açtık için yorumlar kapalı
  • 959 KEZ OKUNDU

Sağlık ve Sosyal Hizmet Ordusu Sendikası Genel Başkanı Hüseyin Ümit Güldal Sağlık Bakanlığı’na bağlı sağlık tesislerinde çalışanlara Döner Sermaye gelirlerinden yapılan ek ödeme yönetmeliğine dava açtıklarını açıkladı.

Sendika Genel Başkanı Güldal Açıklamasına şöyle devam etti:

“Bilindiği gibi Sağlık Bakanlığı’na bağlı sağlık tesislerinde çalışanlara Döner Sermaye gelirlerinden yapılan ek ödeme, Sağlık Bakanlığınca çıkarılan yönetmelik ve diğer ek ödeme yöntemine ilişkin kuralların düzenlenmesi yolu ile yapılmaktadır. Süregelen zamanda ek ödeme dağıtımındaki adaletsizlik Üstat Necip Fazıl Kısakürek’ in; 

“Allahın on pulunu bekleye dursun on kul;
Bir kişiye tam dokuz, dokuz kişiye bir pul.
Bu taksimi kurt yapmaz kuzulara şah olsa”

dizeleri ile özetlenecek duruma gelmiştir.

                  Çalışanların ortak katkısı ile elde edilen döner sermayeden ek ödemenin bazı çalışanlara aldığı maaşın 6-7 katı kadar ödendiği, bazı çalışanlara hiç ödenmediği, bazılarına ise maaşının dörtte biri kadar bir tutar ödendiği görülmektedir. Böyle bir paylaşımın bilinen ve kabul edilen hukuk kavram ve ilkeleri ile izahı yoktur. Dağıtım sağlanan personeller arasındaki fark her geçen gün artmış, sunulan hizmetlerin ekip halinde bütün  sağlık çalışanları  tarafından yapıldığı göz ardı edilerek,tabip/tabip dışı personel ayırımı yapılmaya başlanmıştır. Sağlık çalışanlarına maaş olarak ödenmesi gereken ücretin döner sermaye gelirinden, adaletsiz dağıtım esas ve usulleri belirlenerek ödenmeye çalışıldığı görülmektedir.

                  Emekliliğe yansıtılan ek ödeme konusunda da mağduriyet oluşmakta olup, büyük bir kesim sağlık çalışanının emeklilik maaşları, diğer bütün memur emeklilerinin altında kalmıştır. Çalıştığı dönemde kazandığı ücretin emekli olunca beşte birini dahi alamayan, başta hekimler olmak üzere tüm sağlık çalışanları emekli olmak istememektedir. Bu nedenle ek ödemenin kaldırılarak maaş olarak ödenmesi sağlanmalıdır. Bu şekilde yapılacak emeklilik keseneği sayesinde sağlık çalışanlarının emeklilikte alacakları maaş ile çalışılan dönemde aldıkları maaş arasındaki uçurum fark kapanacak, böylelikle de emeklilik gelir düzeyi bir nebze olsun artacaktır. Bu minvalde Danıştay’a müracaat ederek Sağlık Bakanlığı’na bağlı sağlık tesislerinde çalışanlara Döner Sermaye gelirlerinden yapılan ek ödeme yönetmeliğine  iptal davası açtık. Sonucun şimdiden bütün sağlık çalışanları ve halkımız için hayırlara vesile olmasını dileriz”.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ