Ordu Haber – Ordu Ana haber

Ölümcül Tehlike, Sahte Alkol Zehirlenmesi

Ölümcül Tehlike, Sahte Alkol Zehirlenmesi
  • SAGLIK
  • 22 Aralık 2021
  • Ölümcül Tehlike, Sahte Alkol Zehirlenmesi için yorumlar kapalı
  • 145 KEZ OKUNDU

Metil alkolden yapılan sahte içkiden çok sayıda kişinin hayatını kaybettiğine dikkat çeken Ordu Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı Doç.Dr.Ali Aygün, “Zehirlenen kişiler sağlık kuruluşuna başvurduklarında hekimlere ne zaman, ne miktarda alkol tükettiğini mutlaka söylemelidir” dedi
Ülkemizde sahte alkol ya da sahte içki olarak bilinen metanol ile zehirlenmesi sıklığı özellikle yılbaşının yaklaşması ile birlikte son günlerde hasta sayıları ve ölüm haberleri gün geçtikçe artmakta olduğunu ifade eden Aygün, “ne yazık ki şehrimizde de yakın zamanda sahte alkol kullanımı sonrası vakalar görülmüştür. Özellikle alkollü içki üretiminde kullanılan etanole kıyaslandığında daha düşük maliyetlerle üretilmesi toplumdaki metanol tüketim sıklığını artırmaktadır”dedi.
Metil alkol hakkında bilgi veren Ordu Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı Doç.Dr.Ali Aygün Şöyle devam etti
“Peki nedir bu metanol ?
Metanol; renksiz, uçucu ve kendine has kokusu olan bir alkol türevidir. Odun ispirtosu olarak da bilinmekte olup endüstride, soğutucu, donmaz cam suları, antifiriz gibi kimyasalların içinde yer alır. Sahte içki yapımında da kullanıldığı ve maliyetinin ucuz olması sebebiyle zehirlenmelerine sık olarak rastlanmaktadır. Metanol en sık ağızdan alım sonrası zehirlenmeye neden olur. Bununla birlikte cilt teması ve solunum yoluyla maruz kalma sonrası zehirlenme nadir olarak görülür. Ağızdan alım sonrası 30-60 dakika içerisinde kana karışır ve büyük kısmı karaciğerden olmak üzere parçalanır. Zehirlenmeden sorumlu olan asıl kimyasal metanolün kendisi değil karaciğerde dönüştüğü formik asittir. Metanol alımını takiben etanol alımında olduğu sinir sisteminin etkilenmesiyle sarhoşluk, uyku hali gibi semptomların yanı sıra, bulantı,kusma ve karın ağrısı gibi sindirim sistemi bulguları, en önemli belirtilerinden biri olan görme bozuklukları ve körlük; hızlı soluk alıp verme ve aşırı doz alım sonrası ilerleyen dönemde koma ve hatta ölüm görülebilmektedir. Kiloya 1 mg alınan metanol ölümcül olduğu bilinmekle beraber 1 çay kaşığı bile ciddi etkilere yol açmaktadır. Tedavide ilk yardım uygulamaları, metanolün etkisini engellemek amacıyla etanol tedavisi ve diyaliz yer almaktadır.
Sahte içkiden kaçınmak için ne yapılabilir?
Türkiye’de satılan distile içkilerin cam şişe dışında satışı yasaktır. Eğer alınan içki cam dışında bir ambalaj ile satılıyorsa kaçaktır. Eğer satılan içkinin fiyatı normale göre ucuzsa sahte oluşundan şüphelenilmelidir. Alkol servisi yapılan mekanlarda özellikle şişenin gözünüzün önünde açılması talep edilmelidir. Eğer bandrolü yırtılmış, şişede hasarlar varsa sahte içki olabilir.
Zehirlenme şüphesinde ne yapılmalıdır?
Özellikle alkol alımı sonrası kişide bulantı, kusma, baş dönmesi gibi sahte olmayan içki alımı sonrası bile görülebilen sindirim sistemi belirtilerin dışında görme bozukluğu ve körlük tarifliyorsa, normalden çok hızlı ve yüzeyel soluk alıp veriyorsa, alkol aldığı bilinen bir kişi bilinci kapalı ve yanıt vermiyorsa 112 Acil Sağlık Sistemi’ne ulaşmalı yada hızlıca en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Kişi kendindeyse hekime kullandığı alkol miktarını hatırladığı kadarıyla söylemeli, eğer kişi kendinde değilse çevresinde olaya tanıklık edenler varsa tüm detaylarıyla sağlık profesyonellerine bilgi vermelidir ve kendisiyle birlikte aynı alkolden alan kişilerin de erken dönemde sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Böylece sağlık profesyonelleri hızlı ve erken bir şekilde tedaviye başlayabilecektir. Geç kalınan veya aşırı miktar alımlarda ne yazık ki sinir sistemi hasarları ve ölüm ile sonuçlanmaktadır”.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ