Ordu Haber – Ordu Ana haber

SAĞLIK ÇALIŞANLARI NEDEN EYLEM YAPIYOR?

SAĞLIK ÇALIŞANLARI NEDEN EYLEM YAPIYOR?
  • SAGLIK
  • 03 Temmuz 2022
  • SAĞLIK ÇALIŞANLARI NEDEN EYLEM YAPIYOR? için yorumlar kapalı
  • 420 KEZ OKUNDU

Sağlık çalışanları neden Eylem yapıyor konusunda açıklama yapan hemşireler ve tüm sağlık Profesyonelleri Sendikası (HEP-SEN) adına Hüseyin Ümit Gürdal açıklamalarda bulundu.
Konu ile ilgili hemşireler ve tüm sağlık Profesyonelleri Sendikası adına Hüseyin Ümit Gürdal şu açıklamalarda bulundu; “Performans ek ödemesi adı altında dağıtılan toplam Döner Sermaye  tutarının %90’ı 50 bin çalışana, geri kalan % 10’u  ise çoğu Sağlık Bakanlığı tarafından “DİĞER” olarak tabir edilen çalışanlar olmak üzere, 650 bin sağlık  çalışanına ödeniyor…
📌 Döner Sermaye performans ödemesi olarak dağıtılan toplam tutarın %90 ‘ı paylaştırılan 100 Bin çalışanın 22 bini  4924 e tabi   sözleşmeli çalışanlardan, 8 bini ise 663 Sayılı KHK’lı Sözleşmeli Yöneticilerden ve bir kısmı da Sağlık Bakanlığı bürokratlarından oluşmaktadır.
📌 Performans ödemesi olarak dağıtılan toplam tutarın ancak  % 10’luk dilimi paylaştırılan 600 bin sağlık çalışanı ise; sahada çalışan 100 Bin hekim, 230 bin hemşire, geri kalan Eczacı,Ebe,ATT, Anestezi,Radyoloji, Laboratuvar Tek, Psikolog, Biyolog, Fizyoterapist,Memur, Şoför ve diğer kadrolardan oluşmaktadır.

📌EYLEM SONUCUNDA YAPILAN YENİ DÜZENLEME İLE NE YAPILDI ⁉️

📌En önemlisi;”Sabit Ödeme” olarak adlandırılan tutarın artık genel bütçeden karşılanması sağlandı.
❗Böylelikle döner sermaye bütçesi yükü hafifletildi, hazineye yük bindi. (Eğer hazineye yük binmediyse muvazaalı bir durum söz konusudur. Yani döner sermaye bütçesinden önce hazineye aktarılıp, sonra sabit ödemenin hazineden karşılanması durumu söz konusu ise bu düzenlemede aldatıcı bir işlem söz konusudur)
📌4924 e tabi sözleşmeli personel sayısı 7 bin kişi daha arttırılarak 29 bine çıkarıldı!
❗ Kısacası temininde güçlük çekilen yerlerde çalışması gereken bu kadroların çoğu, aynı işi yapan diğer statüler ile birlikte merkezi yerlerde çalışmaktadırlar. Gelir farklılığına bağlı İş barışı bozulmaktadır. Amacı dışında gerçekleşen bu istihdam modeli ile bazı çalışanlara yüksek gelir ile imtiyaz sağlanması söz konusudur.
📌 Hekimlerin emekliliklerine ilişkin küçük bir iyileştirme yapıldı.
❗Eylemi yapan hekim sendikaları olunca mecburen bu kesimin susturulmasi gerekiyordu.Bu nedenle hekimlere özel bir düzenleme yapıldı ve özellikle hekimlere yönelik olduğu vurgulandı.
📌Tavan katsayıları arttırıldı. Dağıtılacak toplam Döner Sermaye tutarını belirleme yetkisi yine Sağlık Bakanlığına bırakıldı.
❗ İlk zamanlarda  dağıtılacak toplam Döner Sermaye tutarının yüksek belirlenmesini bekliyoruz. Böylelikle 650 bin çalışan mahsuplaşma nedeniyle hakettiği kadar olmasa da  “Sabit Ödeme” dışında performans ödemesi alabilecektir. Özellikle ilk zamanlar toplam dağıtım tutarının yüksek tutularak 650 bin çalışana 3-4 bin TL performans ödenmesi tepkileri azaltacaktır.
📌663 sayılı KHK’ lı sağlık yöneticileri için her zaman tavan tutardan (performans ölçümü yapılmaksızın emsali üzerinden) performans ödemesi almaları düzenlendi.
❗ Zaten mevzuatı hazırlayanların da bürokratlar olduğu düşünüldüğünde, bu kuralın ve sistemin neden ısrarla devam ettirilmek istendiğini anlamak hiç de zor değil…
📌 Yapılan düzenlemeler; çalışanlara ek ödemeden faydalanmak için daha çok girişimsel işlem yapılmasını teşvik ederken, yöneticilere her halükarda tavan tutardan performans ödemesi almayı GARANTİ ediyor ❗
📌Bu arada yönetici olmak için sınav kazanmak gerekmiyor, referans ile yani TORPİLLE yönetici olunuyor ❗

📌PEKİ EK ÖDEME PASTASİNDAN YENİ PERFORMANS PAYLAŞIM ORANLARI NASIL OLACAK⁉️ KİM NE ORANDA ALACAK ⁉️
📌Performans ek ödemesi adı altında dağıtılan toplam Döner Sermaye  tutarının % 90’ı yine sözleşmeli yöneticiler başta olmak üzere imtiyazlı 60 bin çalışana, geri kalan % 10′ u ise çoğu Sağlık Bakanlığı tarafından “DİĞER” olarak tabir edilen çalışanlar olmak üzere, 640 bin sağlık  çalışanına ödenecektir…
📌ÖZETLE; Bu Döner Sermaye Ek Ödeme Sistemi; Devletin, Halkın ve çoğunluk çalışanın lehine olmayan bir sistem olduğu açıktır.Gereksiz işlemleri, malzeme sarfiyatını ve iş yükünü arttıran, Devlete, milletle ve çalışanların kahir ekseriyetine zarar veren, imtiyazlı bir azınlığın çıkarına hizmet eden bu sistemin neden  devam etmesi sağlanıyor⁉️
📌 Güçlü bir siyasi iradenin ortaya çıkıp, sistemi bütün yönleriyle masaya yatırması,  bu haksız,çarpık ve sürdürülebilir olmayan sistemi çözümlemesi ve bu sisteme devletin ve milletin ali menfaati adına DUR demesi gerekmektedir”. ❗

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ